Lámete si stále hlavu nad tím, jak posílit svou obranyschopnost? Ukážeme vám, že to jde poměrně snadno a není k tomu ani zapotřebí návštěva lékárny. Spoustu skvělých potravin, které přispívají ke zvyšování naší imunity máme téměř na dosah.
Obvykle jde o potraviny rostlinného původu, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Mějte však na paměti, že občasná konzumace nestačí. Jako u všeho je důležitá pravidelnost.
Bobulovité ovoce
Je vysokým zdrojem vlákniny a jeho sytá barva znamená vysoký obsah antioxidantů a živin, které nám pomáhají bojovat proti nemocem. Patří sem třeba borůvky, brusinky či jahody. Brusinky například bojují proti problémům s močovými cestami.
Ryby
Jsou bohatým zdrojem bílkovin a omega 3 – mastných kyselin, které napomáhají ke správné činnosti našeho srdce. Zařadit do svého jídelníčku byste tak měli třeba lososa, tuňáka, makrelu či sardinky.
Jogurt
Ano, i zdánlivě obyčejný jogurt pomáhá našemu zdraví, zejména správné funkci střevní mikroflóry, protože obsahuje probiotika. Pozor si však dejte na ochucené jogurty, které mají zbytečně moc cukrů. Nejlepší volbou je tak jogurt bílý, do kterého lze přidat ovoce či trocha oříšků.
Různé druhy ořechů, mandle
Obsahují velké množství minerálů a zdravých tuků. Nepřehánějte to však s jejich konzumací, protože jsou příliš kalorické.
Skořice
Oblíbené koření obsažené v mnoha nejrůznějších receptech, které prokazatelně snižuje hladinu cukru v krvi. Účinná dávka je obvykle 0,5-2 čajové lžičky skořice denně. Skořici samozřejmě nelze konzumovat samotnou a je třeba, zakomponovat ji například do jogurtu či jiné svačiny.
Šalvěj
Ta se ve středověku používala dokonce proti moru. Dnešní výzkumy však prokázaly, že dokáže zvýšit funkci mozku a zlepšovat paměť. A to hlavně u osob s Alzheimerovou chorobou.
Česnek
Léčba česnekovými výtažky a doplňky stravy prokazatelně snižuje krevní tlak. Studie zveřejněná roku 2020 v časopise Experimental and Therapeutic Medicine prokázala, že česnek dokáže snížit krevní tlak téměř totožně jako medikamenty určené k jeho léčbě.
Koriandr
Některé výzkumy uvádějí, že je dokonce silnějším antioxidantem než vitamín C. Má protirakovinové účinky a snižuje riziko výskytu Alzheimerovy choroby.
Vybírejte si pouze potraviny, které vám chutnají. Nemá smysl, nutit se do těch, které nemáte rádi. Na výběr je spoustu jiných, chutných.
Zaměřte se na zvýšení podílu rostlinné stravy ve vašem denním příjmu. Ta by vždy měla tvořit 2/3 z celkového podílu vašeho talíř.
Zeleninu a ovoce konzumujte pokud možno za syrova. Co nejméně zpracované potraviny totiž obsahují nejvíce vlákniny a zachovávají si tak dostatek vitamínů a zdraví prospěšných látek.
Zdroje:
https://www.livescience.com/34693-superfoods.html
https://www.health.harvard.edu/blog/10-superfoods-to-boost-a-healthy-diet-2018082914463