Střevní mikroflóra je důležitější, než si myslíme. Ve většině případů nám pomáhá při trávení, ovšem může nám i uškodit. Nezapomeňte na dobrý jídelníček a dostatek spánku.
Zde se nachází 70% naší imunity, proto se o střevní mikroflóru musíme náležitě starat.
V lidských střevech najdeme až 100 bilionů mikroorganismů(například bakterie, houby nebo viry), které nám pomáhají při nemocech a ovlivňují zdraví. Složení střevní mikroflóry je u každého člověka rozdílné a má tendenci zůstávat podobné po celý život.
Největším faktorem, který ovlivňuje naši mikroflóru, je naše strava. Mikrobům prospívají kvalitní potraviny, tak je důležité jim to dopřát a myslet na své zdraví.
Mezi další faktory patří stres, nadbytečná konzumace alkoholu, či některé často používané léky, jako například nadměrná spotřeba antibiotik.
Výzkumy ukazují, že má střevní mikroflóra vliv i na naši náladu a chování člověka. Má vliv i na regulaci obsahu cukru v naší krvi.
I při dietách je dobré dávat do jídelníčku fermentované potraviny Jedná se o známý druh potravin, které mají lepší stravitelnost, chuť a zlepšují imunitu. Ovoce a zelenina je bohatá na vlákninu a antioxidanty, takže také není krokem vedle. Také zařaďte do jídelníčku ořechy, které mají hodně zdravých tuků.
Existují i doplňky stavy, v tomto případě se opravdu vyplatí si připlatit za kvalitní značku a neničit si tím tak zdraví střev.
Kvašená zelenina- zelí, kvašáky(okurky ve slaném nálevu, červená řepa, mrkev…
Kysané mléčné výrobky- jogurty, zrající sýry, kefír, zákys, podmáslí…
Fermentované obiloviny a luštěniny- pohanka, merlík, quinoa, kváskové chleby a jiné pečivo…
Fermentované nápoje - víno, pivo, burčák, medovina…
Střevní mikroflóře může uškodit opravdu spousta věcí, snažte se jich tedy proto vyvarovat. Nejvíce nám může ublížit již zmíněná špatná strava a s ní spojený životní styl.
Stres, nadbytečná konzumace alkoholu, či některé často používané léky, jako například nadměrná spotřeba antibiotik. Nedostatek pohybu či nedostatek spánku.
V této oblasti probíhají stále nové výzkumy, které se snaží lépe pochopit všechny funkce a prostředí ve střevní mikroflóře, aby byly, měli lékaři lepší přehled a mohli lépe léčit problémy s ní spojené.
Například zjistili, že lidé, co mají problém s metabolismem mají časté změny v mikrobiotě, které jsou spojeny s metabolismem tuků.
Také zjistili, že může střevní mikroflóra hrát důležitou roli, v rozvoji autismu u dětí.
Výzkumů je opravdu nespočetné množství a stále přibývají nové a nové poznatky.
https://www.vegmania.cz/clanky/fermentace/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950569/
https://www.margit.cz/co-zabiji-streva/
https://www.mleko.cz/vite-ktere-zakysane-vyrobky-jsou-pro-vas-prospesnejsi/
https://www.globus.cz/ostrava/blog/tipy.html/327_21510-trendy-ze-zdraveho-sveta:-fermentovane-napoje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7430494/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6047317/