Střevní mikroflóra známá také pod názvem mikrobiom jsou mikroorganismy, které žijí v naší trávicí soustavě. Mohou nám prospívat, ale mohou také škodit, proto je důležité o sebe správně pečovat. Jak střeva ovlivňují naši náladu a duševní zdraví?
Mikroorganismů žijících v naší střevní mikroflóře je celá řada, najdete tu bakterie, prvoky, kvasinky i viry, souhrnně se nazývají také mikroby. Jejich funkcí je kontrolovat naši imunitu, trávení, hladinu hormonů, ale také mají vliv na naši náladu a duševní zdraví.
Střevní mikrobiom bývá někdy nazýván jako druhý mozek a je dokázáno, že mozek a střeva jsou v neustálém kontaktu a předávají si informace. Uvádí se dokonce, že až 90 % vyměněných informací je vysílána směrem ze střev do mozku, takže jejich správnou funkci je potřeba nepřehlížet.
Správná funkce střev je pro nás tedy velmi důležitá, jak ale přímo souvisí s duševním zdravím? Existuje hned několik důvodů, proč má střevní mikrobiom vliv na naši psychiku.
Ve střevech se vytváří až 95 % hormonu štěstí (serotoninu).
Vědecké výzkumy prokázaly, že správně fungující mikroby ve střevě prospívají naší psychice.
Funguje to i opačně, stres a duševní problémy často způsobují bolest břicha, proto je tak důležité mít střevní mikrobiom v pořádku, aby byl co nejvíce odolný.
Střeva hrají důležitou roli v naší imunitě, při správné funkci střev, máme vyšší imunitu a ta přispívá k vyšší duševní pohodě.
Dalším důvodem, proč věnovat pozornost střevnímu mikrobiomu, je skutečnost, že můžete pozitivně ovlivnit vaše duševní zdraví přes stravu. A strava se dá změnit relativně snadno, kdežto psychické potíže jsou komplikovanější disciplína.
Proč věnovat pozornost střevům a správnému zažívání už víte. Teď si ještě přečtěte tipy na podporu správné funkce mikrobiomu tak, aby vaše střevní mikroflóra byla spokojená a pečovali jste o své duševní zdraví.
Strava - důležitým prvkem je pestrá a kvalitní strava z kvalitních a nezpracovaných surovin. Důležité je i stravovat se v klidu a dopřát si čas na jídlo. Strava by měla obsahovat dostatek zeleniny a ovoce. Blahodárné účinky na naše střeva má fermentovaná či kvašená zelenina, konkrétně se jedná o kysané zelí, nakládané okurky, červenou řepu či cibuli.
Spánek a psychická pohoda - kromě kvalitní stravy je důležitý dostatek spánku a psychická pohoda.
Pro tělo i střevní mikroflóru je nepříjemný stres, hlavně se jedná o ten dlouhodobý. Občasná tréma či stres k životu patří. Dlouhotrvající stres je ale pro tělo náročný a jeho vlivem nezbyde dostatek energie na správné trávení a správnou funkci střev.
Střevnímu mikrobiomu neprospívá nadměrné užívání léků. V některých situacích a nemocech jsou léky nápomocné, někdy je ale užíváme nadbytečně. Antibiotika například bohužel neničí jen bakterie, které nám škodí, ale i ty, které v tělu potřebujeme.
Posledním bodem, který střevům neprospívá, je nesprávná strava, do které se řadí alkohol, velká míra cukru a suroviny plné chemických látek.
Zdroje: