Studie odhalila možnou novou formu prevence a léčebné strategie osteoartrózy (neboli osteoartritidy), jedné z nejběžnějších a vysilujících nemocí související se stárnutím. Vědci z The Scripps Research Institute (TSRI) v San Diegu odhalili, že takzvané FoxO proteiny jsou klíčem ke zdravým kloubům. Věří, že jejich zvýšením by bylo možné léčit osteoartrózu nebo ji dokonce zastavit, aby se dále nevyvíjela.
Autor studie Dr. Martin Lotz z Oddělení molekulární medicíny na TSRI a jeho tým nedávno zveřejnili své výsledky v časopise Science Translational Medicine.
Předpokládá se, že osteoartróza, často popisována jako degenerativní nemoc kloubů, postihuje více než 30 milionů dospělých v USA, což jí dělá nejčastějším typem artritidy ve státě.
Stav je charakterizovaný jako porucha chrupavky, tedy tkáně obalující klouby a kosti. Osteoartróza postihuje nejčastěji kolena, boky a klouby na rukou.
V dřívější studii Dr. Lotz a jeho tým dokázali, že při osteoartróze dochází ke snížení úrovně proteinů FoxO v kloubní chrupavce. V rámci této pokračující studie se pak snažili zjistit více o tom, jak proteiny FoxO ovlivňují zdraví kloubů.
Nedostatek FoxO u myší
Vědci došli k výsledkům studováním myší, které měly ve svých kloubních chrupavkách nedostatek FoxO proteinů. Ve srovnání s kontrolními myšmi zjistili, že myši s nedostatkem FoxO trpěly degenerací kloubů ve značně nižším věku.
Navíc hlodavci s nedostatkem FoxO byli náchylnější k poškození chrupavky během testu na běžícím pásu, a také si díky zranění kolene spíše vytvořili post traumatickou osteoartrózu.
Při dalším zkoumání se ukázalo, že myši mající nedostatek FoxO vykazovaly abnormality v procesu zvaném autofagie, což je přirozený proces, při kterém se buňky zbavují jakýchkoliv nechtěných nebo poškozených komponentů, aby si zachovaly své zdraví a mohly provádět veškeré opravy.
Nedostatek FoxO tedy vede k abnormalitám v procesech, které chrání buňky proti poškození volnými radikály.
Studie navíc odhalila, že myši s nedostatkem FoxO proteinů neprodukovaly protein zvaný lubricin na požadované úrovni. Tento protein pomáhá chránit kloubní chrupavku před opotřebením.
Snížená tvorba lubricinu byla spojena s redukcí zdravých buněk v „povrchové zóně“, což je vrstva chrupavky v kolenním kloubu.
Zvýšení proteinů FoXo jako prevence osteoartrózy?
Proč má nedostatek FoxO proteinů takovéto následky? Výzkum ukázal, že FoxO proteiny regulují geny důležité pro zdraví kloubů, včetně těch, které kontrolují autofagii a zánětlivost.
Absence proteinů FoxO v kloubní chrupavce vede k zvýšení zánětlivosti a snížení autofagie, což znamená, že buňky nejsou schopné opravovat jakékoliv škody.
"Tyto „uklízecí“ mechanismy, které udržují buňky zdravé, nefungovaly u nemocných myší,“ uvádí Dr. Lotz.
V závěrečné části studie chtěli vědci zjistit, zda by stoupající úroveň FoxO mohla obnovit tyto „uklízecí mechanismy“ v buňkách.
Zvýšením působnosti FoxO v buňkách vzatých od pacientů s osteoartrózou, byli vědci schopni normalizovat působení genů souvisejících se zánětlivostí a autofagií a zároveň obnovit produkci lubricinu.
Tým nyní plánuje vytvořit molekuly, které zvyšují úroveň FoxO a stanoví jejich účinky v experimentální osteoartritidním modelu.
„Léky, které zvýší působení a aktivitu FoxO, mohou být strategií k prevenci a léčení osteoartrózy,“ komentuje Dr. Martin Lotz.