Virtuální kolonoskopie je vyšetřovací metoda sloužící k diagnostice onemocnění tlustého střeva a jedná se o jednu z méně využívaných metod. I když jde stejně jako u klasické kolonoskopie o vyšetření tlustého střeva, v porovnání s ní má virtuální kolonoskopie své výhody i nevýhody, které budou zmíněné níže.
Virtuální kolonoskopie je prováděna na principu CT vyšetření střeva, to je při vyšetření napuštěno plynem, většinou oxidem uhličitým a střevo se tak rozepne a je umožněno provést CT vyšetření. Některá pracoviště dokonce disponují softwarem, který je schopen vytvořit i kvalitní 3D obraz tlustého střeva a ne jen klasické CT snímky.
Pacient je na vyšetření připravován stejně jako na běžnou kolonoskopii. Tedy 5 dní před vyšetřením speciální dieta, která omezuje vlákninu slupky a zrníčka. Den předcházející vyšetření už pacient dostává jen lehkou snídani a k obědu přecezený vývar, následně se provádí prázdnění střeva. Prázdnění střeva se provádí konzumací prázdnících roztoků se zvýšeným příjmem tekutin.
Budoucí možný potenciál virtuální kolonoskopie je díky své neinvazivitě v preventivním screeningovém programu rakoviny tlustého střeva, ale v současnosti je využívána prakticky jen tam, kde není možné z nějakého důvodu provést klasickou kolonoskopii. Hlavně je tedy využívána k diagnostice polypů a rakoviny tlustého střeva.
Oproti klasické kolonoskopii je základní nevýhodou to, že lékař nevidí sliznici tlustého střeva „na vlastní oči“ a také není možné přímo odebrat vzorky pro histologické vyšetření, případně odstranění polypů. V případě, že při virtuální kolonoskopii vyšetření objeví polyp, je nutné provést pro jeho odstranění klasickou kolonoskopii. Při virtuální kolonoskopii je také pacient vystaven radiačnímu záření.
Naopak nejzásadnější výhodou virtuální kolonoskopie je neinvazivnost a nebolestivost vyšetření. Velké množství pacientů se klasické kolonoskopie obává a často je, vzhledem k tahu střeva a nafukovaní střeva vzduchem, opravdu nepříjemná a může být vnímána bolestivě.