Zvýšený cholesterol

      Lidské tělo potřebuje cholesterol k tomu, aby mohlo stavět své buňky. Zvýšená hladina cholesterolu je ovšem škodlivá, neboť zvyšuje riziko srdečního infarktu. Není však cholesterol jako cholesterol. Cholesterol se na základě svého chemického složení dělí do mnoha rozdílných frakcí. Za podstatné z hlediska rizika srdečního infarktu jsou považovány zejména celkový cholesterol, LDL - cholesterol, HDL - cholesterol. LDL - cholesterol (low-density lipid) je „zlý“ cholesterol, který poškozuje žíly a tepny, zatímco takzvaně „dobrý“ HDL - cholesterol (high-density lipid) je chrání. Důležitou skutečností při zjišťování možného rizika srdečního infarktu je tedy poměr mezi LDL/ HDL cholesterolem. Jak vysoká může být  hladina cholesterolu v krvi se pak určuje i s ohledem na to zda pacienta ohrožují i jiné rizikové faktory (např. onemocnění cukrovkou, kouření, vysoký věk aj.).
      Za hlavní příčinu zvýšené kocentrace cholesterolu se považuje příliš tučná strava a nadváha. Proto je první krokem léčby dieta s nízkým obsahem tuku. Odpovídající léky, které se podávají v případě, že sama dieta nestačí, mají za následek výrazné snížení hladiny cholesterolu v krvi, a tím pomáhají předcházet vzniku srdečního infarktu. Obzvláště důležité je užívání léků snižujících hladinu cholesterolu v krvi, když už člověk srdeční infarkt jednou prodělal. 

Kapitoly

Příčiny/rizikové faktory

      Hlavní příčinou zvýšené hladiny cholesterolu je strava bohatá na tuky, kde převládají tuky živočišného původu. Cholesterol je obsažen pouze v živočišných produktech, např. mase, vajíčkách, másle atd. Dodatečně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi nedostatek pohybu a nadváha, které snižují odbourávání cholesterolu v krvi.
      Dědičné předpoklady jsou druhým nejčastějším důvodem zvýšení hladiny cholesterolu v krvi (s frekvencí asi 1: 500). Defekt některého genu může vést k tomu, že se sníží schopnost cholesterol z krve odbourávat. U takzvané rodinné hypercholesterolémie je pak většinou hladina cholesterolu v krvi opravdu velmi vysoká. Jeho hodnoty se  pohybují v rozmezí 300/600 ml/dl, ve výjimečných případech dokonce až 1000 mg/dl.
      Zvýšená hladina cholesterolu může být provázena i výskytem zvýšené hladiny jiných tuků v krvi (např. triglyceridů). Příčinou této takzvané hyperlipoproteinémie může být nevyvážená strava, dědičné předpoklady a přítomnost jiných onemocnění (např. diabetes mellitus).

Normální hodnoty/hraničící hodnoty

      Co znamená normální hladina cholesterolu? V Evropě a USA je v důsledku stravy, která obsahuje všeobecně vyšší podíl tuků, obvyklá hladina cholesterolu v krvi zřetelně vyšší než například v Číně, kde je strava na tuky mnohem chudší. Srovnáme- li počty srdečních infarktů v Evropě a Asii, je jasně vidět, že s vyššími hladinami cholesterolu roste i riziko srdečního infarktu. Klinické studie jednoznačně prokázaly, že pokles hladiny cholesterolu v krvi má za následek snížení rizika srdečního infarktu.

      Z těchto důvodů byly pevně stanoveny následující normální hodnoty cholesterolu: Pro lidi bez rizikových faktorů způsobujících srdeční infarkt.

  • celkový cholesterol < 195- 230 mg/dL
  • LDL- cholesterol < 160 mg/dL
  • HDL- cholesterol (muži) > 35 mg/ dL, ženy > 42mg/dL

Lidé s dalším rizikovým faktorem způsobujícím srdeční infarkt:

  • celkový cholesterol < 195 mg/dL
  • LDL. cholesterol <160 mg/dL HDL- cholesterol (muži) >35 mg/dL, ženy > 42 mg/dL
  • LDL-/HDL- cholesterol < 3  

Lidé se dvěma nebo více rizikovými faktory způsobujícími srdeční infarkt:

  • celkový cholesterol < 150-195 mg/dL
  • LDL- cholesterol < 130mg/dL
  • HDL- cholesterol (muži) > 35 mg/dL, ženy >  42 mg/dL
  • LDL-/HDL- cholesterol <2-3  

Lidé s koronárním srdečním onemocněním (to znamená s aterosklerózou věnčitých srdečních tepen)  

  • celkový cholesterol < 150-195 mg/dL
  • LDL- cholesterol < 100mg/dL HDL- cholesterol (muži) > 35 mg/dL, ženy > 42 mg/dL
  • LDL-/HDL- cholesterol < 2-3

Obraz nemoci

      Pouze extrémně vysoká hladina cholesterolu v krvi vede k příznakům, jakými mohou být například změny na kůži způsobené ukládáním tuku (takzvané xantomy) a ukládání cholesterolu na oku (arcus lipoides corneae). Mírně ani silně zvýšená hladina cholesterolu v krvi sama o sobě žádné potíže nezpůsobuje.

Následky

      Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je důležitým rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy a s ní souvisejících nemocí,  srdečního infarktu, mrtvice a „kuřácké nohy“ (částečný uzávěr tepen na dolních končetinách). Z těchto onemocnění má zvýšený cholesterol největší význam jako rizikový faktor při  vzniku srdečního infarktu. Čím vyšší je hladina cholesterolu v krvi a čím více je dalších rizikových faktorů, tím vyšší je pravděpodobnost výskytu srdečního infarktu. 

Rozpoznání/vyšetření

      Celková koncentrace cholesterolu a tuků v krvi se stanovují na základě vyšetření krve. Vyšetření se provádí zpravidla nalačno (8-12 hodin po posledním příjmu potravy) a v rozmezí od 2 do 6  týdnů.

Léčba

      Zvýšená hladina cholesterolu se dá snížit docela snadno - je nutné „pouze“ 

  • zbavit se nadváhy
  • zaměnit ve stravě živočišné tuky za rostlinné
  • zvýšit příjem nenasycených mastných kyselin (např. olivový olej, mořské ryby aj.)
  • sportovat, hodně se pohybovat
  • nepít alkohol (maximálně jednu sklenici červeného vína denně)
  • nekouřit

      V případě, že tato opatření nestačí a nevedou k vytouženému posunu hodnot cholesterolu do přijatelných mezí, přijdou na řadu léky. Mezi nejčastěji pouívané patří dnes tzv. statiny. Jsou účinné a zároveň je organismus dobře snáší. Díky nim klesá hladina cholesterolu v krvi (obzvláště „zlého“  LDL-cholesterolu) a tím riziko srdečního infarktu. Při vysokých hodnotách triglyceridů se užívají léky ze skupny fibrátů.
      Česnek působí na snížení cholesterolu a zároveň chrání cévy, má tedy příznivý vliv na krevní oběh. I v některých druzích vína jsou obsaženy látky, které mohou mít příznivý vliv na zvýšení „dobrého“ HDL- cholesterolu. Přesto však i zde platí: všeho s mírou! Zdravá strava je úzce spojena s přísunem tuků. Jedná se o věc stravovacích návyků, které mají svůj základ v rodině, a proto by na ně měli rodiče u svých dětí dbát už od narození a promyšleně jim stanovovat jídelníček.
      Základní pravidlo říká: málo tuku (maximálně 30% potřeb energie) a z toho pokud možno co nejvíce „dobrých“ tuků, které  jsou  obsaženy například v mořských rybách a v rostlinných olejích.

Prevence

      Zvýšení hladiny cholesterolu je možné předejít stejnými opatřeními, jaká se později užívají ke snížení již zvýšené hladiny cholesterolu (viz léčba). Užívání léků jako prevence, u lidí bez jakýchkoli náznaků poškození věnčitých tepen, je považováno za sporné. Ačkoli byla doložena účinnost statinů i v prevenci, jde o velmi nákladnou záležitost. Léky by proto neměly nahrazovat základní postupy - dietní změny, zvýšení fyzické aktivity apod.
Přesto, že přípravě informací v našich článcích věnujeme maximální pozornost, všechny zde uvedené informace je nutno považovat za informativní. Při silných potížích, nápadných tělesných změnách nebo před užitím léků se bezpodmínečně ptejte svého lékaře nebo lékárníka. Především těhotné ženy a chronicky nemocní si musí před užitím každého léku vyžádat poučení o jeho vhodnosti a bezpečnosti.

2
1Petra1. 4. 2012 8:42:16
Na zvyseny cholesterol doporucuji predevsim jist zdrava, netucna, nesmazena jidla, pohyb, zadne koureni, nestresovat se (pokud to lze ;) A jako doplnek, ciste prirodni produkt Hlivu ustricnou s rakytnikovym olejem. Me osobne pomohl. Da se koupit v lekarnach nebo pres internet: http://www.vegi.cz/cz/produkt/hliva_ustricna_s_rakytnikovym_olejem
1
2Lucka5. 1. 2019 21:12:03
Souhlasím s Petrou. Hlavní je omezit tučná a smažená jídla. Kouření a alkohol tomu taky nepomůže. Stačí jíst zdravě, občas se projít. Pokud chcete, aby to šlo o něco rychleji, tak zkuste cholesten. Měsíc jsem ho užívala a cholesterol se dostal na správnou hodnotu: http://www.perfektnipostava.cz/cholesten-zdrava-hladina-cholesterolu-recenze-diskuze/

Komentujte, hodnoťte, ptejte se!
Přihlašte se pomocí

nebo zadejte své jméno
Odběr novinek

Poradny

Kalkulačky

Poslední události