Čeleď: Růžovité (Rosaceae)
Lidově se jí říká také šípek, divoká či planá růže, trnová růže. Tento keř může mít rovné a dlouhé, ale také zahnuté větve a není příliš náročná na místo růstu. Vyskytuje se podél cest, na svazích i skalnatých stráních mezi křovinným porostem, na mezích nebo na okraji lesů. Objevit ji můžeme až do nadmořské výšky 1000 m. Růže je keř až s 4metrovými větvemi, které jsou přikryté velkým množstvím pichlavých trnů. Má střídavé a lichozpeřené listy, které jsou tvořeny 5−7 pilovitými lístky vejčitého tvaru. Ty jsou zespodu na střední žíle pokryty chloupky a s řapíkem srostlé s palisty. Růže kvete v máji až červnu růžovými, výjimečně bílými jednolitými květy, ale mohou být také seskupeny na stonku. Mají pětidílnou korunu i kalich, který neopadá, a mnoho tyčinek. Rodí masité světle červené plody, které mají uvnitř kromě štětinových chloupků také tvrdé nažky žluté barvy.
Keř růže patří mezi nenáročné rostliny, jež nalezneme podél cest, ve svahu i na mezích. Vyskytuje se až do nadmořské výšky 1000 m.
Plody růže sbíráme před pár dní před jejich dozráním, tedy když jsou ještě tvrdé a světle červené, v září a říjnu. Použijeme sušárnu a teplotu nastavíme na 100 °C, aby se plody rychle usušily. Tím zachováme obsah vitaminu C a zároveň eliminujeme vliv enzymů. Pokud nepoužijeme umělé teplo a budeme plody sušit ve stínu, obsah vitaminu C bude nižší. Plod je bez pachu a chutná trpce, barva je od oranžovočervené až po světlou červenou.
Třísloviny jsou zastoupeny v 2−3 %, dále droga obsahuje 10−14 % invertního cukru, 2,5 % sacharózy, 11 % pektinu, 0,5 % vitaminu C a kyseliny citronovou, jablečnou a nikotinovou, silice, flavonoidy a stopy vanilinu. V sušených plodech růže jsou zastoupeny také vitaminy B a K, karoten, fosfor, draslík, hořčík, vápník a další látky.
Plody růže jsou z hlediska svého složení velmi bohaté na minerály a vitaminy, a proto je i jejich účinek značně rozmanitý. Působí diureticky, snižují hladinu cholesterolu v krvi, zpomalují ukládání ateromatózních látek v cévách, zastavují krvácení a mají stahovací účinek. Proti lámavosti kapilár působí vitamin C (flavonoidy), zvyšuje vstřebávání kyseliny askorbové, zatímco vitamin K působí na normální srážlivost krve a vytváří protrombin a ostatní vitaminy plní další fyziologické funkce. Plody růže doporučujeme také při blokování tekutin v těle, na kameny a písek v močovém měchýři, na žaludeční kameny či při ateroskleróze. Droga zvyšuje odolnost organismu proti infekcím a intoxikacím, jako je záškrt, spála, pneumonie či černý kašel, napomáhá srůstání zlomenin či při sníženém vylučování žaludku a urychluje hojení ran.
Lidé používají šípky také na černý kašel, při obtížích s vylučováním moče, úplavici, únavě, ale rovněž i při silné menstruaci, vykašlávání krve či na hemoroidy. Při cukrovce užíváme po jídle jednu čajovou lžičku šípkové moučky, zatímco pokud naše oči slzí, omýváme je šípkovým odvarem.