Existují potraviny, které Vám pomohou nastartovat metabolismus a tím podpoří Vaše snahy o snížení váhy. Většinu z nich znáte, tak je jen připomínáme, abyste na ně mysleli a pravidelně jim holdovali jak v syrovém stavu, tak tepelně upravené.
Nejdříve se budeme věnovat ovoci. To je totiž ne jenom zdravé, ale také dobré. Mnoho diet doporučuje klasickou „chuť na sladké“ zahnat právě ovocem. Když si to zautomatizujete, kila půjdou dolu sama. Ale které ovoce Vám metabolismus navíc ještě zrychlí? Například báječné maliny obsahující ketony. Ketony pomáhají při budování svalové hmoty, a tedy i při spalováním tuků. Proto, až si k snídani nebo svačině budete dávat jogurt, pár si jich do něj přidejte. Stejně tak si do něj můžete dát borůvky, které obsahují hodně vody a zajišťují dobré fungování metabolismu. Zároveň jsou dobré na zrak a obsahují vysoké množství vlákniny a antioxidantů.
Grapefruity jsou potravinou, která je často doporučovaná při dietách. Pomáhají urychlovat metabolismus cukrů a podporují tak spalování. Děje se tak díky flavonoidu naringeninu, který vyrovnává hladinu cukru v krvi. Vysoká hladina vitaminu C je dalším důvodem, proč si tuto hořkou dobrůtku pravidelně dopřávat a podpořit tak metabolismus tuků. Vmáčkněte ho pravidelně do svého dopoledního jídelníčku.
Jablka obsahují vlákninu pektin, která snižuje cukr v krvi a spolu s vodou navodí pocit sytosti, proto tyto celoročně dostupné plody využívejte, jak jen můžete.
Granátové jablko je chutné a sladké, proto by se nemuselo zdát jako vhodná potravina při dietě. Jeho semínka jsou ale nízkokalorická, a proto se mu vyhýbat nemusíte. Navíc má i vysoký obsah vlákniny, proto si ho občas dopřejte.
Vůně citrusů, ale především mandarinek, snižuje hladinu stresového hormonu (kortizolu), navazuje tak příjemný pocit a zbavuje člověka úzkosti. A přeci jenom, když se cítíme dobře, máme menší tendenci hřešit na potravinách, které nejsou pro náš metabolismus prospěšné.
Ze zeleniny je třeba zmínit především kapustu, která kromě toho, že obsahuje mnoho vody, minerálů a vitaminů, tak její listy také obsahují hodně bílkovin a vlákniny, které snižují hladinu cukru v krvi. Zkuste si jí tedy příště přidat do salátu.
Možná jste ještě neslyšeli o poslední dobou populárním amarantu neboli laskavci. Je plný vitaminů a minerálních látek. Jeho semínka obsahují bílkoviny, tuky a sacharidy v tak vyváženém poměru, že udržují tělo v rovnováze. Díky tomu podporují i správnou funkci metabolismu. Amarant má ale mnohem více pozitivních účinků – antivirové, antioxidační a prý i protirakovinové, snižuje cholesterol a prospívá játrům a srdci.
Chilli papričky obsahují kapsaicin, který zrychluje metabolismus. Proto je mezi dietními triky často doporučované pálivé jídlo.
Zázvor má antiseptický účinek a je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Kromě toho jeho ostrá chuť a hřejivé vlastnosti zvyšují rychlost lákové přeměny. To znamená, že tělo čerpá energii u uskladněného tuku a zrychluje tím metabolismus.
Studie ukázala, že lidé, kteří pili k mátový čaj každé dvě hodiny, snědli za týden v průměru o 7500kJ méně než normálně. Máta tedy snižuje chuť k jídlu a zklidňuje zažívací systém. Proto si jí dopřávejte, jak jen můžete, zkuste ale v čaji vynechat med.
Pokud dáváte přednost slaným snídaním, nebojte se například míchaných vajíček. Bílky jsou bílkovinou se všemi základními aminokyselinami a žloutek obsahuje lecitin, který podporuje buněčnou regeneraci.
Pokud patříte mezi milovníky červené řepy, máte vyhráno, počišťuje organismus a regeneruje. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a má nízký glykemický index.
Kofein je dalším z urychlovačů metabolismu, proto si mohou milovníci kávy gratulovat. Tělo díky němu začne brát energii z tukových zásob. Nezapomínejte ale, že dehydratuje, a proto s ní pijte dostatek vody.
Ořechy jsou obecně pro náš organismus velice prospěšné, mimo jiné také pro naše srdce. Mandle nám ale ke všemu pomáhají udržovat mírně zásadité pH, které je pro hubnutí chtěné.
Zelený čaj neobsahuje kalorie, a naopak má antioxidační účinky. Zároveň obsahuje fytochemickou látku EGCG, která zvyšuje vnitřní teplotu těla a urychluje tak oxidaci tuků.
Česnek je takový všelék. Zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL) a naopak snižuje nezdravé tuky v krvi. Stejně jako zelený čas zvyšuje tělesnou teplotu a tím pomáhá organismu spalovat tuky.
Skořici bychom v účincích mohli přiřadit k chilli papričkám nebo zázvoru. Stejně tak totiž zrychluje pomocí termoefektu metabolismus. K tomu ještě snižuje hladinu cukru v krvi, jednoznačně si jí tedy strouhejte do sladkých pokrmů, nejenomže skvěle chutná, je zdravá, ale ještě Vám pomůže s hubnutím!
Kdo by čekal, že losos bude podporovat metabolismus, když patří mezi tučné ryby. Obsahuje totiž dekosahexaenovou kyselinu, která zastavuje vznik nových tukových buněk. Zároveň je zdrojem omega – 3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu tuku v krvi a jsou tak prospěšné pro naše srdce, čemuž jsme se věnovali v jednom z předchozích článků, který si můžete přečíst zde. Takže losos je vlastně takovým dvojitým jackpotem. Také obsahuje spoustu bílkovin na podporu růstu svalů a ty spalují i v klidovém režimu více kalorií než tuky. Kromě lososa můžete sáhnout také po sardinkách, tresce nebo tuňákovi.
Dalším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou konopná semínka. Jejich konzumací dochází ke zlepšení průtoku krve do svalů a tím i k urychlení spalování. A ještě k tomu snižují riziko zánětů. Další skvělá ingredience do jogurtu nebo smoothie.