Máte rádi sladké? Pozor na zdravotní komplikace, které vám cukr může způsobit

Cukr je jednoduše druh sacharidu, jež se spolu s tuky a bílkovinami řadí mezi makronutrienty, tedy základní živiny, bez kterých se lidský organismus neobejde. Stejně jako sacharidy, jsou i cukry zdrojem energie pro naše tělo. Cukry se buď v potravinách přirozeně vyskytují nebo jsou do nich přidány.

  • Přirozené cukry - např. laktóza v mléce, fruktóza v ovoci a medu, glukóza v ovoci a zelenině a maltóza v obilovinách.
  • Přidané cukry - takové cukry, které byly do potravin přidány teprve při výrobním či zpracovatelském procesu.

 

Přirozeně se vyskytující cukry nejsou automaticky zdravější než cukry přidané. Potraviny, ve kterých se přirozené cukry nacházejí ale často obsahují také množství vlákniny, vitamínů a minerálů, proto jsou pro naše tělo tyto potraviny výrazně hodnotnější a neřadíme je mezi škodlivé.

Jaké zdravotní problémy způsobuje nadměrná konzumace cukru?

Přidané cukry se obvykle nacházejí v potravinách s nízkým obsahem vitamínů a minerálů a s vysokým obsahem kilokalorií (tedy energie, kterou z těchto potravin přijímáme).

Co se děje s naším tělem, když je cukru moc?

Konzumace vysokého množství přidaných cukrů může vést k:

  • Obezitě, která je s nadměrnou konzumací cukru velmi úzce spojena. Obezita může následně zapříčinit vznik diabetu 2. typu a zvýšit riziko vzniku nádorových onemocnění.
  • Srdečním onemocněním – konzumace nadměrného množství přidaného cukru je spojena se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Přechod na stravu s nízkým obsahem přidaných cukrů a výběr celozrnných sacharidů namísto rafinovaných sacharidů (např. bílých těstovin a bílé rýže) může toto riziko snížit.
  • Zubním kazům – cukr je jako magnet pro „špatné“ bakterie, které se v dutině ústní živí právě cukrem. Takové bakterie vytvářejí zubní plak, který, pokud není ze zubů očištěn, tvoří zubní kazy.
  • Ztučnění jater – konzumace velkého množství přidaného cukru může vést k většímu hromadění tuku v játrech, může mít za následek ztučnění jater. Jedná se o jedno z nejčastějších onemocnění jater.

Jaké je doporučené množství konzumace přidaného cukru?

  • Dospělí by neměli překročit hranici 30 g přidaného cukru denně. Takové množství se rovná 7 kostkám cukru.
  • Děti od 10 do 15 let by neměly konzumovat více než 24 g přidaného cukru denně. To je 6 kostek cukru.
  • Děti do 10 let by měly přijímat maximálně 19 g přidaného cukru denně. Toto množství odpovídá 5 kostkám cukru.
  • Batolata a menší děti by se měly přidanému cukru ze slazených potravin a nápojů vyhýbat úplně.

Které potraviny obsahují příliš velké množství přidaného cukru?

  • Sladkosti, zákusky, sušenky, zmrzliny a jiné pochutiny
  • Slazené minerálky, limonády a energetické nápoje
  • Vysoce zpracované potraviny a polotovary
  • Snídaňové cereálie, müsli, jogurty a ochucené mléčné výrobky


(Nehodnoceno)


Komentujte, hodnoťte, ptejte se!
Přihlašte se pomocí

nebo zadejte své jméno
Odběr novinek

Poradny

Kalkulačky

Poslední události