Zvracením rozumíme vypuzení žaludečního obsahu a jeho návrat zpátky do úst. Hrozí při něm, že obsah žaludku zateče do dýchacích cest a zejména při opakovaném zvracení také, že dojde k dehydrataci organismu.
Vzniká v důsledku podráždění žaludku a střev či jako projev jejich zánětu (gastroenteritidy), nejčastěji je však jeho příčinou dietní chyba, konzumace zkaženého nebo nesprávně tepelně upraveného jídla.
Abyste předešli dehydrataci organismu, pravidelně doplňujte tekutiny, zejména minerálky a džusy (nejlépe po lžičkách). Po několika hodinách či dnech hladovění začněte konzumovat potraviny, které nedráždí žaludek, doporučuje se např. suché pečivo, osolená rýže, jogurty, banány, postupně můžete přidat i vařené či dušené maso. Pravidelně užívejte aktivní uhlí (Carbo medicinalis apod.) a látky na úpravu střevní mikroflóry. Je-li zvracení doprovázeno horečkami, dehydratací či častou vodnatou stolicí, navštivte lékaře.