Nevolnost po konzumaci hub ve většině případů neznačí smrtelnou otravu, nastává totiž po požití hub nejedovatých, ale nejedlých, k nimž patří např. satan, ryzec či holubinka, případně nedostatečně tepelně upravených. Za smrtelnými otravami pak v 95 % případů stojí požití muchomůrky zelené (hlíznaté). Její jed nelze zničit sušením, zmražením ani varem, smrt nastává již po požití 1–2 jejích plodnic.
Pro otravu způsobenou nejedlými či špatně tepelně upravenými houbami jsou typické bolesti břicha, zvracení a průjem objevující se do dvou hodin od jejich požití. Otrava muchomůrkou zelenou se za 6–12 hodin po požití začne projevovat bolestmi břicha, poruchami vidění, slzením, zvýšeným sliněním, zvracením, průjmem, v dalších dnech se přidává poškození jater a ledvin.
Máte-li podezření na otravu či objevilo-li se u vás opakovaně masivní krvácení a vodnatý průjem, neprodleně kontaktujte záchrannou službu.