Chuť k jídlu může snížit mnoho faktorů, tento příznak navíc provází řadu dalších onemocnění.
Onemocní-li člověk infekční chorobou a trpí horečkou, která snižuje pocit hladu, je celkový příjem potravy sníženy. Často zmizí nechutenství samo spolu s infekcí.
Na vině může být i bolest, příkladem může být trauma nebo choroba čelistního kloubu. Konzumace potravy je pro pacienta natolik bolestivá, že raději nejí vůbec nebo jen minimálně.
V některých případech snižují chuť k jídlu nádorová onemocnění v pokročilém stadiu, kvůli čemuž trápí pacienta ještě podvýživa, a léčba je tak složitější. Rakovina může způsobit i kachektizaci.
I některé psychické poruchy mohou mít snížení chuti k jídlu na svědomí, příkladem je mentální anorexie, při níž bývá konzumace potravy minimální.
Máme-li sníženou chuť k jídlu jen krátkodobě a výjimečně, není třeba se znepokojovat, neboť chuť se nám jistě brzy vrátí. Lékaře navštívíme v případě, že jde o dlouhodobý problém.