Tento pocit míváme většinou po konzumaci těžkého jídla, neboť ve stěně dutých orgánů jsou umístěny receptory, které na základě roztažení vyvolávají buď pocity přejezení a plného žaludku, nebo naopak pocit hladu. V žaludku následně dojde k přeměnění stravy na tekutou tráveninu, která postupuje za pomoci dolního žaludečního svěrače do tenkého střeva, respektive dvanáctníku.
Při pociťování těžkosti bychom měli volit úpravu jídelníčku a stravovacích návyků. Vyvarovat bychom se měli například hub či červeného masa a zároveň zvýšíme konzumaci vlákniny, kterou nalezneme v obilovinách a ovoci. Vláknina urychluje průchod potravy, čímž je zabráněno stagnaci potravy v trávicí soustavě, která je navíc díky vláknině pravidelně pročišťována. Nezapomínáme také na dostatečný příjem tekutin a volíme malé porce, jež pomalu konzumujeme. Tak se dostaví pocit plnosti včas, který nám zabraní v dalším jídle, neboť právě při rychlé konzumaci se dostavuje pocit plnosti později a dochází k přejezení.
Jestliže se pocity těžkosti objevují i po úpravě jídelníčku a doprovází je bolest, obraťte se na svého praktického lékaře či gastroenterologa. Na vině může být například dlouhodobě stažený žaludek, který pak neplní své funkce tak, jak má. Pocity těžkosti může dále vyvolávat stres a další psychické vlivy, ale i nádorová onemocnění či poškození sliznice žaludku vředem. Včasnou návštěvou doktora můžeme předejít vážným zdravotním komplikacím.