Nadýmání lze definovat jako odchod plynů spojený s pocitem plného a nafouklého břicha, někdy může být i bolestivé. Za nadýmání mohou potraviny jako obiloviny, luštěniny, sladkosti či potraviny s vysokým obsahem soli. Na vině však někdy bývají i choroby břišních orgánů (střeva, žlučník, játra či slinivka břišní). Ve střevech dochází k rozkladu cukrů, tuků a bílkovin na monosacharidy, mastné kyseliny a aminokyseliny za pomoci enzymů. Pokud některé z těchto enzymů chybějí nebo nefungují, může se objevit nadýmání.
Při malabsorpčním syndromu pak trpí pacient poruchou vstřebávání určité složky a je postižen celiakií, deficitem laktázy či malabsorpcí žlučových kyselin. Prevencí nadýmání je vynechání nadýmavé potraviny, u celiakie dodržování bezlepkové diety. U dráždivého tračníku dochází ke zvýšenému napnutí střev, při kterém je normální obsah pociťován jako nadměrný, tvorby plynů může být rovněž zvýšená.
Jestliže vás nadýmání trápí dlouhodobě, a to bez souvislosti s konkrétní potravinou, je vhodné obrátit se na doktora. Dráždivý tračník bohužel není možné zcela vyléčit, ale lékař vám může alespoň předepsat tlumicí léky. Na vině mohou být i jiné břišní orgány, například játra (žloutenka) či žlučník (žlučové kameny, zánět žlučníku). Je nutné vyvarovat se tučných jídel a o vhodné léčbě se poradit s lékařem.