Pokud souvisí vaše bolesti s jídlem, je nutné shromažďovat informace o jídle, ale i charakteru a místě bolestí. Tak může lékař dojít k přesnějšímu závěru a navrhnout vhodnou léčbu. Jestliže se bolesti objevují spíše před jídlem, respektive odeznívají krátce po jídle, jde pravděpodobně o chorobu dvanáctníku (duodena). Dvanáctník představuje začátek tenkého střeva a navazuje na žaludek. Při trávení má nezastupitelnou roli, neboť do něj ústí jak žlučové cesty, tak slinivka břišní. Tak mohou na již žaludkem zpracovávanou potravu působit enzymy a žlučové kyseliny, čímž jsou živiny rozkládány.
Pokud se zde však vyskytne vřed, tak látky bez potravy dráždí stěnu střeva, čímž jsou u pacienta vyvolány tupé bolesti, objevující se mezi dolním okrajem hrudní kosti a pupkem. Po jídle bolesti ustávají, neboť potraviny se s látkami smíchají, a dráždění tak není tolik intenzivní. V případě, že trpíte výše popsanými příznaky, vyhledejte co nejdříve svého praktického doktora. Ten vás pak pravděpodobně pošle na oddělení chirurgie či gastroenterologie. Při těchto bolestech se vyhýbejte kyselému a kořeněnému jídlu, vyvarovat byste se měli také alkoholu a kávy. Naopak lze při vředu doporučit konzumaci mléka a výrobků z něj, stejně jako zásaditých potravin.