Nesnášenlivost sacharidů (cukrů) spočívá v neschopnosti trávit, popř. vstřebávat sacharidy, protože chybí jeden nebo více střevních enzymů, resp. je defektní transportní systém vstřebávání. Jedná se nejčastěji o tzv. deficit laktázy, vzácně o deficit jiných slizničních enzymů (např. sacharázy, izomaltázy) či o tzv. glukózo - galaktózovou intoleranci.
Potrava obsahuje tzv. polysacharidy (složené cukry, skládající se z mnoha jednoduchých cukrů - monosacharidů), disacharidy (cukry složené z dvou jednoduchých cukrů: laktóza, maltóza, sacharóza) a monosacharidy (jednoduché cukry: glukóza, galaktóza). Jedinými polysacharidy, které jsou člověkem ve velkém rozsahu tráveny, jsou škroby. Trávení škrobů začíná v ústech enzymem (katalyzátorem) ptyalinem. V kyselém prostředí žaludku je štěpení cukrů zastaveno. V dvanáctníku pokračuje štěpení škrobů účinkem enzymu amylázy (původem ze slinivky břišní). Konečným produktem štěpení škrobu je maltóza a další disacharidy. Disacharidy se za normálních okolností štěpí na monosacharidy enzymy laktázou, maltázou, izomaltázou nebo sacharázou v tenkém střevě. Laktáza štěpí laktózu (mléčný cukr) na glukózu a galaktózu.
V nepřítomnosti laktázy nemůže proběhnout štěpení laktózy. Někteří novorozenci mají vrozený deficit laktázy, a proto nemohou využívat mléčný cukr. U části populace je aktivita laktázy po narození vysoká a během dospívání klesá. Tento jev je vázán geneticky. Deficit laktázy se vyskytuje normálně zhruba u 75 % dospělých. Je obvyklejší u dospělých černochů a indiánů než bělochů. Nižší výskyt vykazují obyvatelé severozápadní Evropy, kteří jsou enzymovým deficitem postiženi v méně než 20 % případů.
Nízká aktivita laktázy se projeví nesnášenlivostí mléka. Nerozštěpené disacharidy zůstávají v průsvitu tenkého střeva a přitahují vodu (na základě tzv. osmózy - pronikání vody do prostředí s vyšší koncentrací částic), takže vyvolávají průjem. Bakteriální kvašení cukrů v tlustém střevě vyvolává plynatou, kyselou stolici.
Enzymy štěpící disacharidy se nacházejí ve slizničních buňkách tenkého střeva (v tzv. kartáčkovém lemu buněk). Při poškození sliznice tenkého střeva (např. při tzv. celiakii, tropické sprue - viz. články, při akutních střevních infekcích) se proto může objevit druhotný získaný nedostatek enzymů.
Monosacharidy glukóza a galaktóza se vstřebávají do krve aktivním transportním procesem v tenkém střevě. Při glukózo - galaktózové intoleranci chybí v tenkém střevě transportní systém pro tyto monosacharidy, a po podání většiny běžných cukrů se vyvíjejí příznaky onemocnění.
Příznaky se podobají, bez zřetele ke specifičnosti chybějícího enzymu. Dítě, které nesnáší cukry, trpí průjmem a nepřibývá na váze. U dospělých pozorujeme nadměrné kručení v břiše, nadýmání, nadměrný odchod střevních plynů, nucení na zvracení, průjmy a křeče v břiše. I v případě samotné nesnášenlivosti mléčného cukru může být výsledný průjem natolik těžký, aby odstranil i jiné živiny ze střeva dříve, než se mohou vstřebat.
Někteří lidé poznají nesnášenlivost mléka v životě brzy, a vědomě nebo podvědomě se vyhýbají příjmu mléčných výrobků. Jindy mohou příznaky napodobovat některá funkční střevní onemocnění, např. tzv. dráždivý tračník (viz. článek).
Podezření na nesnášenlivost cukrů může vzniknout při plynatých kyselých stolicích (pH menší než 6).
Laktózový toleranční test je specifický pro nesnášenlivost mléčného cukru: Podání mléčného cukru ústy vyvolá během 20 až 30 minut průjem s nadýmáním a pocitem břišního diskomfortu, přičemž nedochází k významnějšímu vzestupu hladiny krevního cukru (glykémie). Podání ekvivalentního množství monosacharidů glukózy a galaktózy vyvolají normální zvýšení glykémie bez průjmu.
Diagnózu bezpečně potvrdí nález nízké aktivity enzymu laktázy ve vzorku tkáně, odebrané ze sliznice tenkého střeva při endoskopickém vyšetření (vyšetření průsvitu střeva optickým přístrojem).
Poruchu snadno zvládneme dietou neobsahující mléčný cukr (pacient nepije mléko). Dítě, kterému chybí transportní systém pro glukózu a galaktózu, může vstřebávat ovocný cukr (fruktózu). Pokračujeme-li s dietou neobsahující mléčný cukr, musíme podávat vápník v tabletách. Laktózu v mléce můžeme předem natrávit přísadou komerčně připravovaného enzymu laktázy.