Čeleď: Růžovité (Rosaceae)
Lidově je jahodník obecný nazýván jako červené jahody. Tato vytrvalá rostlina roste nejen v Evropě, ale také na Sibiři a vyskytuje se i dál na sever. Léčivé účinky má rovněž i jahodník zahradní. Vytrvalá rostlina se šikmým větveným oddenkem hnědé barvy, ze kterého roste přízemní růžice se šlahouny. Jsou plazivé a právě pomocí těchto šlahounů se může jahodník rozmnožovat. Jeho listy jsou dlouhé a ochlupené řapíky. Skládají se ze tří lístků vejčitých a pilovitých tvarů. Bylina kvete bíle v květnu a červnu a její květy jsou složeny z pěticípého kalichu a mnoho tyčinek. Následně z nich vyroste plod s drobnými žlutohnědými semínky, která jsou umístěna na povrchové části plodu. Ten je šťavnatý a masitý, jeho tvar pak vejčitý a polokulovitý či podlouhlý. Léčivé účinky má také jahodník zahradní, jehož plody jsou sice větší, avšak zato méně voňavé.
Jahodník se vyskytuje v Evropě, na Sibiři i dále na severu. Najdeme ho na pasekách, okrajích lesa, na mezích i travnatých stráních či spáleništích, a to jak v nížinách, tak na horách. Roste také ve světlých listnatých i jehličnatých lesech.
Používány jsou listy jahodníku obecného (sbíráme je se stopkami) i zahradního (sbíráme bez stopek). Sběr probíhá až po plodech, avšak listy musí být ještě zelené; následně je sušíme ve stínu či při umělém teplu do 40 °C. Listy jsou pak světle zelené, bez pachu a mají slabě hořkou chuť. Uchováváme je v suchu, ve stínu a na vzdušném místě. Léčivé účinky mají taky čerstvé plody.
Listy jahodníku obsahují třísloviny, vitamin C, flavonoidy, glykosid fragarin, stopy alkaloidů a další látky. Čerstvé plody jsou z 9 % složeny ze sacharidů, glukózy a fruktózy, dále obsahují minerály jako mangan, železo, měď či chrom a vitaminy B, C a karoten, což je provitamin A. V plodech jsou zastoupeny i kyseliny citronová a jablečná, pektiny, flavonoidy a třísloviny, silice, soli fosforu a aromatické estery.
Jahodník pomáhá snižovat krevní tlak, zpomalovat srdeční rytmus a rozšiřuje cévy. Ženy ho využívají při gynekologických obtížích, neboť posiluje stahy děložního svalstva. Má diuretické i protizánětlivé účinky, takže příznivě působí na dnu, ledvinové i žlučové kameny, žaludeční i střevní záněty. Podporuje látkovou výměnu a díky flavonoidům a tříslovinám v listech jahodníku působí i proti průjmu. Anemie a avitaminózu zase řeší železo a další minerální prvky, které obsahují především plody. Ty lze doporučit i na aterosklerózu, při artritidě a na vředy. K tomu přispívají na dobré trávení, zahání žízeň a léčí zácpu, vyvarovat by se jich měli pouze ti, kteří jsou na jahody alergičtí. Lidové léčitelství využívá jahodník i při bolestech hlavy, prochladnutí a nervové slabosti, léčí i hemoroidy a obklady z listů pomáhají hojit rány.