Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)
Fenyklu se lidově přezdívá jako římský, sladký či vlašský kopr. Jde o vytrvalou bylinu, která dosahuje výšky až 2 metrů. Má modrozelenou a uvnitř dýňovitou lodyhu, jež je větvená a z níž vyrůstají listy. Ty jsou střídavé a mnohonásobně dělené a mají dlouhé listovité pochvy, dělící se v niťové úkrojky. Fenykl obecný kvete žlutě. Tato modrozelená vysoká bylina má mnohonásobně dělené listy. Její květy jsou žluté a shlukují se do složených okolíků bez obalů. Fenykl kvete od července až do září a jeho plody jsou pětižeberní dvojnažky. Ty jsou zhruba 1 cm dlouhé a mají hnědavě žlutou až zelenou barvu.
Tuto rostlinu používali již odnepaměti naši předkové na celém světě nejen jako léčivku, ale také jako koření. Existuje mnoho vyšlechtěných druhů fenyklu, pro farmaceutický průmysl je nejvhodnější odrůda vulgare, která má drobné tmavé plody a vysoký obsah silice. Odrůdy s nižším obsahem této látky jsou vhodné jako koření a mají větší, světlejší a především sladší plody. Pěstuje se na zahradě, ale i v polních kulturách, příkladem mohou být četná pole na jižní Moravě. Daří se mu v hlubokých vápenitých půdách a potřebuje teplo. Jeho vůně je značně specifická.
Pro tyto účely jsou od srpna do září sbírány plody, které jsou však ještě nezralé, neboť po uzrání snadno vypadávají semena. Sbírají se celé nadzemní části rostliny, které jsou svázány do snopů a na nichž plody dozrávají. Následně jsou plody čištěny na sítech a po usušení mají zelenohnědou barvu, nasládlou štiplavou chuť a libou vůni. Skladujeme je v suchu (maximální vlhkost drogy musí být do 12 %) a ve stínu na vzdušném místě.
Až z 6 % je v plodech zastoupena bezbarvá, případně nažloutlá silice, jejíž více než polovinu tvoří anethol. Plody fenyklu dále obsahují fenchon, fenikulin, bílkoviny, cukr, mastné oleje a sliz.
Fenykl aplikujeme při trávicích potížích a nadýmání. Podporuje střevní činnost a zabraňuje křečím hladkého svalstva. Uvolňuje hleny a pomáhá také při onemocnění dýchacích cest. Používají ho kojící matky pro tvorbu mléka a pro svou výraznou chuť i vůni se přidává do dalších léčivých přípravků.