Poprvé byla kyselina izolována v roce 1784 z citronové šťávy a průmyslově se začala vyrábět v roce 1860. Tato kyselina se nachází v ovoci a zelenině(citrusových plodech, zejména v citronech a limetkách). Získává z citronové šťávy. Průmyslová výroba využívá plísňovou kulturu Aspergillus niger a sacharózu (zejména melasa, hydrolyzovaný kukuřičný škrob). Světová výroba je cca 1,7 milionu tun z čehož více než polovinu produkuje Čína. Používá jako ochranná (konzervační) a dochucovací látka. V tucích a olejích zabraňuje žluknutí a nežádoucí změny barvy. Přidáváse také v margarínech, zálivkách, zavařeninách, zmrzlinách, instantních ovocných nápojích, cukrovinkách a pekařských výrobcích.
V normálním množství je považována za bezpečnou. Ve velkých dávkách brání vstřebávání vápníku.