E 300 - Kyselina askorbová


Vitamín C. Kyselina askorbová zabraňuje vzniku volných radikálů, nezbytná látka k životu a udržení tělesného zdraví. Nachází se mimojiné v bramborách, rajčatech, brokolici, květáku, špenátu, šípku, citrusových plodech, černém rybízu, jahodách, kiwi apod. Jako doplněk stravy se kyselina askorbová vyrábí syntetickou cestou. Člověk musí vitamin C do těla dodávat stravou. Doporučená denní dávka vitamínu C je 75 mg. Vařením se ničí až 60 % vitamínu C, sušením až 50 %, šetrnější je dušení v páře. Používá se jako přísada do nealkoholických nápojů a přidává se do uzených masných výrobků pro udržení červené barvy.

Typ látky
Antioxidant
Bezpečné/Škodlivé
Živočišné
Nevhodné pro děti
Alergení
Zakázáno
Akceptovatelná denní dávka (mg/kg váhy jedince)
Skóre
1

Jako přídatná látka v potravinách je bezpečná. Pro lidský organismus je kyselina askorbová nezbytná. V ČR povoleno i při výrobě dětských příkrmů. Obrovské dávky vitaminu C (nad 600 mg) mohou způsobovat nevolnost, zvracení, průjem a u citlivých jedinců a dětí kožní vyrážku.

Sdílení


Doporučujeme


brožura: nádor prsu


Komentujte, hodnoťte, ptejte se!
Přihlašte se pomocí

nebo zadejte své jméno