E 220 - Oxid siřičitý


Kyselina sírová působí proti kvasinkám, plísním a bakteriím. Oxid siřičitý reaguje s mnoha rozličnými komponentami potravin a působí například při rozkladu barviv a vitamínů. Jeden z nejstarších konzervantů, široké využití. Přidává se do sušeného ovoce, ovocných nápojů, vína, marmelád, džemů, zavařenin a nakládané zeleniny.

Typ látky
Konzervant, antioxidant
Bezpečné/Škodlivé
Živočišné
Nevhodné pro děti
Alergení
Zakázáno
Akceptovatelná denní dávka (mg/kg váhy jedince)
0,7
Skóre
4

Látka ve vyšší koncentraci může vyvolávat alergické reakce u astmatiků, dále bolení hlavy a průjem. Ničí Vitamín B1. V ČR je povolen jen pro některé druhy potravin.

Sdílení


Doporučujeme


brožura: nádor prsu


Komentujte, hodnoťte, ptejte se!
Přihlašte se pomocí

nebo zadejte své jméno