Již více než sto let se v medicíně využívají proteolytické enzymy (např. trypsin, chymotrypsin, bromelain a papain) pro svou schopnost modulovat průběh zánětlivého procesu. Ve stomatologii našly širší uplatnění od druhé poloviny 20. století, kdy byly podávány pacientům při operacích v dutině ústní. Díky jejich aplikaci došlo ke zkrácení doby hojení na polovinu.
V 80. letech byl studován příznivý efekt proteolytických enzymů na potlačení potraumatického a pooperačního otoku. Uvedené proteolytické enzymy (proteázy) díky své biologické miniinvazivitě nenarušují fyziologické pochody na sliznicích a dásních dutiny ústní, zlepšují jejich obranyschopnost a podporují jejich hojení, redukují krvácení a otok, a také omezují růst bakterií a zubní plak.
Tyto efekty jsou zajištěny především optimalizací průběhu zánětlivé reakce a jejího rozsahu, zlepšenou mikrocirkulací krve resp. lymfy a imunomodulačním účinkem v zánětem postižené tkáni. Zlepšení mikrocirkulace je dáno jednak redukcí otoku, jednak vlastní proteolytickou aktivitou protáz, která umožňuje degradaci mikrotrombů v krevních kapilárách a bílkovinných zátek v lymfatických cévách.

Imunomodulační efekt proteáz je realizován ovlivněním lokálně působících cytokinů a ovlivněním exprese některých adhezních molekul. Proteázy tak zkracují akutní zánětlivou reakci na nezbytně nutnou míru a snižují riziko přechodu zánětu do chronického stadia se všemi negativními důsledky. Proteolytické enzymy kromě pozitivního vlivu na tkáně ovlivňují také mikroorganismy. Inhibují schopnost bakterií adherovat k povrchu zubu, sliznici a tkáním parodontu. Omezují tvorbu bakteriálního biofilmu jak G+, tak G- bakterií. Při aplikaci proteolytických enzymů na již vytvořený biofilm jsou enzymy schopné zvyšovat efekt antibiotik a antiseptik na bakterie obsažené v biofilmu.

Chlorhexidin se ve stomatologii využívá jako lokální antiseptikum v koncentraci 0,12 % a vyšší, což s sebou nese řadu nežádoucích účinků, včetně dočasné poruchy chuti a žloutnutí zubů. Díky kombinaci chlorhexidinu s proteolytickými enzymy lze efektivně snížit koncentraci chlorhexidinu na 0,035% při zachování stejné antimikrobiální aktivity jako u koncentrace 4krát vyšší, ale s podstatně redukovanými nebo eliminovanými nežádoucími účinky.
ENZYMEL®
Na českém trhu jsou k dispozici proteolytické enzymy k lokální aplikaci do dutiny ústní ve formě zubní pasty a mukoadhezivního gelu pod názvem ENZYMEL® a jsou připravovány ve dvou řadách.
Řada ENZYMEL® PARODONT (červená řada) obsahující proteolytické enzymy trypsin, bromelain a chymotrypsin je určena pro dlouhodobou každodenní péči o dutinu ústní. Řada ENZYMEL ® INTENSIVE 35 (modrá řada) obsahující patentovanou směs proteolytických enzymů a chlorhexidinu v koncentraci 0,035 % s antimikrobiálním účinkem je určena pro intenzivní až 8 týdenní použití.
Zubní pasta obsahuje fluoridy, má jemnou nedráždivou mentolovou chuť a nízkou abrazivitu. Mukoadhezivní gel na dásně je jediným gelem na trhu, který je zcela bez příchuti. Díky tomu nevyvolává slinění a rychlé odplavení gelu a účinných látek z místa aplikace. Tím je zajištěno významně delší působení aktivních látek v místě aplikace. Produkty byly vyvinuty a jsou vyráběny v České republice společností Wald Pharmaceuticals.
Kromě využití zubní pasty ENZYMEL® PARODONT ke každodenní hygieně zubů a dutiny ústní je vhodné použít přípravky ENZYMEL® u lidí, kteří trpí akutním nebo chronickým zánětem v dutině ústní, afty, gingivitidou, stomatitidou, parodontidou/parodontózou a dále u imunokompromitovaných nemocných nebo diabetiků. Stejně tak efektivní je použití přípravků ENZYMEL® u stavů po extrakci nebo implantaci zubů, stomatochirurgických výkonech nebo traumatech v dutině ústní obecně.
Výběr jednotlivých produktů je dán intenzitou zánětlivých změn a tím potřebou délky působení účinných látek (zubní pasta resp. mukoadhezivní gel). V případě, kdy hlavní příčinou zánětlivého procesu je mikrobiální agens nebo ho lze předpokládat, je na místě použít řadu ENZYMEL® INTENSIVE 35 s antimikrobiálním účinkem.