Jaké potraviny jsou nejlepší pro zdraví Vašeho srdce?

Srdeční choroba je stále jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Proto jsme se rozhodli Vám předložit 16 potravin, jejichž konzumování by mělo Vašemu srdci pomoci.

Je mnoho způsobů, jak předcházet srdečním chorobám. Mezi ně samozřejmě patří pravidelné kontroly u lékaře, pravidelné cvičení, přestat kouřit anebo snížit stres.

Toto všechno má pozitivní účinky na zdraví Vašeho srdce. Ale možná tou nejsnadnější změnou životního stylu, ze které bude Vaše srdce profitovat, je hlídat si to, co jíte.

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (The Centers for Disease Control and Prevention) varují, že konzumace potravin s vysokým obsahem tuku, cholesterolu nebo sodíku může být pro srdce velice škodlivá. Pokud se tedy snažíte předejít srdečním onemocněním, je určitá forma diety zajisté dobrým začátkem.

V tomto článku Vám představíme ty nejlepší potraviny, které Vám pomohou si udržet zdravé srdce.

1. Chřest

Chřest je přírodní zdroj folátu, který reguluje budování aminokyseliny zvané homocystein v těle. Vysoký podíl homocysteinu může být spojen se zvýšeným rizikem srdečních chorob jako onemocnění koronární arterie a mrtvice.

2. Fazole, hrášek, cizrna a čočka

Fazole, hrášek, cizrna a čočka – také známé jako luštěniny – mohou znatelně snížit hladinu lipoproteinu s nízkou hustotou neboli „špatného cholesterolu“. Obsahují vysoké množství vlákniny, bílkovin a antioxidačních polyfenolů, z nichž všechny mají pozitivní vliv na srdce a obecně na zdraví.

3. Bobule

Bobule jsou plné antioxidačních polyfenolů, které pomáhají snižovat riziko srdečních chorob. Bobule jsou bohatým zdrojem vlákniny, folátu, železa, kalcia, vitamínu A a vitamínu C a jsou nízké na tuky.

4. Brokolice

Některé studie ukazují, že pravidelná konzumace brokolice může snížit hladinu cholesterolu a předcházet srdečním onemocněním.

5. Chia semínka a lněná semínka

Tato semínka jsou bohatá na rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin jakým jsou alfa-linolenové kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny mají mnoho pozitivních účinků jako napomáhání snížení „špatného cholesterolu“, triglyceridů, a celkového cholesterolu. Také snižují krevní tlak a minimalizují hromadění tukových plátů v tepnách.

Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko poruch, které mohou vést k infarktu, například trombóza a arytmie. 

6. Tmavá čokoláda

Vědci se domnívají, že tmavá čokoláda má pozitivní účinky v prevenci proti ateroskleróze, která vzniká tím, že se aterosklerotické pláty usazují v tepnách a tím zvyšují riziko infarktu nebo mrtvice.

Zdá se, že tmavá čokoláda je prevencí dvou mechanizmů aterosklerózy: tuhosti tepen a adheze bílých krvinek. K té dochází, když se bílé krvinky přilepí ke stěnám cév.

Studie dále odhalily, že v tmavé čokoládě je zvýšený obsah flavanolu -  složka, která jí dělá chutnou -  a ten nezhoršuje tyto ochranné výhody.

7. Káva

Jedna studie potvrdila, že pravidelné pití kávy je spojené se sníženým rizikem vzniku selhání srdce a mrtvice.

Nicméně je u této studie důležité mít na paměti, že může sledovat pouze souvislost mezi faktory a neurčuje přesně příčinu a účinek.

8. Ryby s vysokým podílem omega-3 mastných kyselin

Ryby jsou bohatým zdrojem srdci prospěšných omega-3 mastných kyselin a bílkovin a mají nízký obsah nasycených tuků. Lidem, kteří trpí srdečními chorobami nebo jsou k nim náchylní, je doporučováno zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin právě konzumací ryb. Je to z toho důvodu, že snižují riziko abnormálního srdečního rytmu a zpomalují růst plaku v tepnách.

Podle American Heart Association (AHA) bychom měli nejméně dvakrát týdně konzumovat tučné ryby jako je losos, makrela, sleď, pstruh, sardinky nebo tuňák.

9. Zelený čaj

Systematický přehled z roku 2011 ukázal, že konzumace zeleného čaje je spojena se snížením cholesterolu, což je, jak víme, hlavní příčina onemocnění srdce a mrtvice. Průzkum však nedokázal zjistit, kolik zeleného čaje je třeba vypít, aby byl přínosný pro zdraví.

10. Ořechy

Mandle, lískové oříšky, arašídy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy jsou pro srdce zdravými alternativami ořechů. Tyto ořechy jsou plné bílkovin, vlákniny, minerálů, vitamínů a antioxidantů. Stejně jako ryby a lněná semínka jsou vlašské ořechy také plné omega-3 mastných kyselin, což z nich dělá zdravou svačinu.

11. Játra

Ze všech vnitřností jsou játra nejbohatší na živiny. Obzvláště ony totiž obsahují kyselinu listovou, železo, chrom, měď a zinek, což zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi a pomáhá udržet srdce zdravé.

12. Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou bohaté na rozpustné vlákniny a tím mohou snížit riziko srdečních nemocí. Průzkum z roku 2008 dospěl k závěru, že produkty na bázi ovse významně snižují hladinu „špatného cholesterolu“ a celkového cholesterolu bez nežádoucích účinků.

13. Červené víno

Mnoho studií zaznamenalo potenciální zdravotní přínos antioxidantů v červeném víně. Nicméně je nepravděpodobné, že přínosy antioxidantů převažují nad nebezpečím alkoholu.

Nedávno však nová studie přišla s tím, že tyto antioxidanty by mohly být základem nového stentu pro použití během angioplastiky – to je proces, při němž jsou rozšířeny úzké nebo ucpané žíly pro léčbu aterosklerózy.

Vědci stojící za touto studií vyvíjejí nový druh stentu, který uvolňuje antioxidanty podobné těm v červeném víně do krve, aby podpořily hojení, zabránily srážení krve a snížily záněty během angioplastiky.

Stojí za zmínku, že pití alkoholu obecně není zdravé pro Vaše srdce. Ve skutečnosti je pro kardiovaskulární zdraví naprosto nezbytné konzumovat alkohol pouze omezené množství, pokud vůbec.

14. Špenát

Pravidelný příjem hořčíku může udržovat zdravý srdeční rytmus. Špenát je jedním z nejlepších zdrojů hořčíku a konzumace oblíbeného jídla Pepka námořníka je spojena s řadou přínosů pro zdraví.

15. Rajčata

Rajčata mají spoustu živin, které mohou pomoci udržet srdce zdravé. Malé červené plody jsou plné vlákniny, draslíku, vitamínu C, folátu a cholinu, které jsou dobré pro srdce.

Kromě toho, že pomáhá předcházet srdečním chorobám, z draslíku profitují také svaly a kosti a pomáhá předcházet tvorbě ledvinových kamenů.

Vědci tvrdí, že zvýšený příjem draslíku spolu se sníženým příjmem sodíku je nejdůležitější dietní změnou při snaze snížit riziko srdečních onemocnění.

16. Zelenina

AHA doporučuje, abychom každý den jedli osm nebo více porcí ovoce a zeleniny. Zelenina má nízký obsah tuku a kalorií, ale je bohatá na vlákninu, minerály a vitamíny. Zdravý podíl zeleniny ve stravě může pomoci snížit váhu a krevní tlak.


(Nehodnoceno)


Komentujte, hodnoťte, ptejte se!
Přihlašte se pomocí

nebo zadejte své jméno
Odběr novinek

Poradny

Kalkulačky

Poslední události

GRADA - studuješ medicínu?