E 330 - Kyselina citrónová


Poprvé byla kyselina izolována v roce 1784 z citronové šťávy a průmyslově se začala vyrábět v roce 1860. Tato kyselina se nachází v ovoci a zelenině(citrusových plodech, zejména v citronech a limetkách). Získává z citronové šťávy. Průmyslová výroba využívá plísňovou kulturu Aspergillus niger a sacharózu (zejména melasa, hydrolyzovaný kukuřičný škrob). Světová výroba je cca 1,7 milionu tun z čehož více než polovinu produkuje Čína. Používá jako ochranná (konzervační) a dochucovací látka. V tucích a olejích zabraňuje žluknutí a nežádoucí změny barvy. Přidáváse také v margarínech, zálivkách, zavařeninách, zmrzlinách, instantních ovocných nápojích, cukrovinkách a pekařských výrobcích.

Typ látky
Regulátor kyselosti, antioxidant, sekvestrant
Bezpečné/Škodlivé
Živočišné
Nevhodné pro děti
Alergení
Zakázáno
Akceptovatelná denní dávka (mg/kg váhy jedince)
Skóre
1

V normálním množství je považována za bezpečnou. Ve velkých dávkách brání vstřebávání vápníku.

Sdílení


Doporučujeme


zdravi-leky.cz skripta-lymfedem


Komentujte, hodnoťte, ptejte se!
Přihlašte se pomocí

nebo zadejte své jméno